Oulujärvi kiertäen ja kaartaen

Aloittaja lehtonen, 17.01.15 - klo:07:57

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

17.01.15 - klo:07:57 Viimeisin muokkaus: 17.01.15 - klo:07:59 käyttäjältä lehtonen
Oulujärveä kiertäen ja kaartaen

Suomi-neitoa päästä päähän kurvaillessa ei voi olla ajamatta Oulun tai Kajaanin kautta.  Välillä kannattaa yöpyä ja Vuokattivaaran komeissa maisemissa Katinkulta on takuuvarma paikka. Pohjoiseen mentäessä voit ajaa reittiä Katinkulta (A) –>Vaala (H) http://goo.gl/maps/u6esk
ja etelään tullessa sitten vaikka reittiä Vaala (A)-> Katinkulta (H) http://goo.gl/maps/IsW6D . Laitetaan pannut tulille ja lähdetään reitille seuraavin nuotein!
(B) ja (F)  Kajaanin linnan rauniot Ämmäkosken saaressa Kajaaninjoella. 1600-luvulla rakennettu linna oli viimeinen keskiaikainen linnoitus Skandinaviassa ja Suurvalta Ruotsin sotilaallinen tukikohta, jonka päätehtävänä oli suojella  venäläisten hyökkäyksiltä ja pyrkimyksenä oli myös päästä Jäämerelle. Linna ylläpiti myös alueen vesireittien järjestystä sekä toimi hallinnollisena keskuksena ja vankilana.
Kajaanin vanhin ja tunnetuin rakennus on kaupungin keskustassa sijaitseva, vuonna 1831 valmistunut Raatihuone, jonka suunnitteli Carl Ludvig Engel.

Vuonna 1896 valmistunut kirkko on keskellä kaupunkia  edustaa 1800-luvun lopun koristeellisinta uusgotiikkaa ja puhdasta nikkarityyliä.

Matkalla Paltamoon kannattaa koukata lentokentän viitoitusta Paltaniemeen. Paltaniemen puinen kuvakirkko, joka valmistui vuonna 1726, on tunnettu  huikaisevan kauniista katto- ja holvimaalauksista. Paltaniemi  tunnetaan myös Eino Leinon talosta sekä  Elias Lönnrotistakin, joka on täällä asunut.

(C) Paltamon pienen kunnan  viides kirkko rakennettiin Oulujärven pohjoispuolelle, Kiehimäjoen suulle 1946. Paikka oli muodostunut ajan myötä kunnalliseksi keskukseksi Paltaniemen sijaan.

(D ja B) Jättiläisenmaa http://www.jattilaisenmaa.fi/  Majoituspaikka sijaitsee Kivesvaaran huipulla, 25 km:n päässä Paltamosta. Se tarjoaa terassiltaan panoraamanäköalan ympäröivään luontoon. Näkemisen arvoinen paikka ja kannattaa poiketa, jos ei pelkää soratien pätkää.

(E->F) ja (C->D)Manamansalo oli Vaalan seudun ensimmäinen kuntakeskus. Kirkko rakennettiin 1500-luvulla, venäläiset tuhosivat sen ja uusi kirkko rakennettiin Paltaniemeen ja kolmas kirkko rakennettiin Säräisniemeen 1700-luvulla. Suuri saari on kuuluisa hiekkarannoista ja kymmenistä lammista. Sen asutus on luonteeltaan saaristolaista. Kassu Halonenkin on kotoisin Manamansalosta ja Kassun Taidetalossa on näyttelyitä.

Manamansalontie 8820 on  päätie.  Pienempi  8823 yhdistää Manamansalon pohjoispään Kaivannosta Vaalan tielle 22. Tiet ovat hyväkuntoisia ja kauniita maisemia tarjoavia. Manamansalossa reitti on piirretty asfaltoitua läntistä tietä. Alassalmen lossi ajaa puolen tunnin välein.


(G) Säräisniemessäkin  on kirkko keskellä kylää ja ruokapaikaksi voi suositella Ruununhelmeä.

(H ja A)  Vaalan keskustaajamasta löydät taas kirkon ja  Vaalasta  on helppo lähteä myös vesille- jos siltä tuntuuJ, sillä venesatamia ja rantautumispaikkoja on runsaasti. Aja kuitenkin vaikka Oulun suuntaan matkalla pohjoiseen.

ja sitten vaikka paluumatkalla Vaalasta (A) –>Katinkultaan (G) , Panamasalon (C->D) kautta

Vuolijoelle (E). Vuolijoki liitettiin Kajaanin v 2007 ja sen kirkko on 1905–1906 rakennettu. Muodoltaan kirkko on toisvartinen ja päätytornillinen ristikirkko. Kirkko on Kainuun ainoa kivikirkko ja erikoisuutena kannattaa bongata.

Sitten voidaan kerrata vielä Kajaanin (F)hienot nähtävyydet ja siirtyä vaikka Katinkultaan (G) huoltoon ja sammuttaa tulet pannuista ja motoristeiltakin janot.

Powered by EzPortal